Biblioteca Pública Arús
català | castellano - sitemap   Site map Biblioteca Pública Arús - contactar
 
.....BIBLIOTECA
.....Informació general
.....Com fer-se lector
.....Serveis
.....Catàleg
Fons
 
Fons

La BPA, creada l’any 1895 amb la intenció que fos una biblioteca per a la instrucció del poble treballador, va tenir en els seus inicis uns 24.000 volums que comprenen totes les àrees del coneixement d’aquell moment i que encara es conserven a la Biblioteca. Aquest fons inclou matèries tan diverses com filosofia, religió, ciències socials, dret, idiomes, biologia, botànica, medicina, art, música, literatura, geografia i història. A més a més d’obres generals com diccionaris, premsa, etc.

El fet que la Biblioteca es tanqués al públic el 1939 i no tornés a obrir fins a l’any 1967 va permetre que es deslliurés de les purgues purificadores del franquisme i el seu fons hagi arribat als nostres dies gairebé intacte.

Actualment la BPA és un centre de recerca especialitzat en història i cultura del segle XIX i inicis del XX, que ha conservat aquest fons inicial testimoni de l’època en què es va fundar, si bé compta amb un fons especial de moviment obrer, anarquisme i maçoneria, els quals s’han anat completant gràcies a les donacions d’entitats i particulars.

El fons actual té 75.323 volums (registrats en data 31/12/2009)

Monografies

Són molts els factors que han contribuït a configurar l'oferta temàtica de la Biblioteca. L'augment del fons s'ha realitzat, de forma gairebé exclusiva, mitjançant donatius i llegats, fruit de la simpatia popular cap a una institució creada per al profit de les classes més humils.
Al llarg de la seva història, i deixant a un costat les cessions dels seus responsables més directes -Rossend Arús, Valentí Almirall, Eudald Canivell...-la Biblioteca Arús ha rebut donatius d'Apel·les Mestres, Víctor Balaguer, Joaquim Miret, Antoni Torrents i Monner, Josep Maria Vallès i Ribot (1.463 vol.), l'artista Josep Ferran Torras, Francesc Carreras i Candi, Marià Faura, Pere Estasen, Ramon E. Bassegoda, Frederic Rahola, etc.

Avui en dia podem trobar obres de qualsevol tema publicades al llarg del s. XIX, però també obres de segles anteriors, primeres edicions d'autors catalans, clàssics en llengua original... tot un conjunt de materials que converteixen la BPA en una biblioteca ben especial i plena de curiositats.

Publicacions periòdiques
Manuscrits i incunables
Col·leccions destacades
 
Ajuntament de Barcelona Distintiu de garantia de qualitat ambiental   Avís legal